petak, 21. lipnja 2013.

Švedska - Midsommar

   Ljeto u Švedskoj je kratko. Prvi znaci naziru se u maju, da bi u junu priroda bila u punom sjaju. Stiče se utisak da se transformacija dogodila preko noći. Ljepota i raskoš boja prisutni su na svakom koraku. Noći su svijetle i vrlo kratke, a na sjeveru sunce i ne zalazi. Žuri ljeto ka septembru kada ponovo sve nestaje.

Midsommar
Ljeto donosi sunčane dane, toplinu i svjetlost, a to većinu jako veseli i raduje. Imati još veliki praznik u čast tome!? E, to imaju Šveđani. Midsommar je praznik prirodi i jedan je od najvećih. Mada u prevodu znaći sredina ljeta, slavi se početak. Slavio se još u davna vremena uz prinošenje žrtve boginji oplodnje Freji. Kada bi sunce sjalo i dan i noć, to je bio znak za slavlje i  odanost boginji, a vrijeme kao stvoreno za ljubavne čari kako bi se djeca rađala u proljeće pogotovo na sjeveru. Vjerovalo se da je to magična noć.
  Tradicija se sačuvala do danas i mada se više ne vjeruje u magičnu noć, širom Švedske se slavi i praznuje, svuda su narodna veselja, a to ne može proći bez bogate trpeze i tradicionalnih jela kao što su šotbulari (kottbullar - mesne okruglice), razne ribe, losos (dimljeni) i haringa u raznovrsim umacima i marinadama,  meso sa roštilja... Tačka na i je torta od jagoda.  Podrazumijeva se, sve se to mora zaliti obiljem žestokog pića i piva. Midsommar se slavi u cijeloj Švedskoj subotom u junu koja pada od  21-26.
 (post objavljen 22.06.2010.)

  Ove godine kao da im se žuri pa praznuju danas (petak, 21.06.).
                       Glad midsommar!  Sretan početak ljeta!

    Par sličica iz Švedske












Nema komentara:

Objavi komentar